Dagens budgetmobiler är bättre än dåtidens flaggskepp. De har högre prestanda, bättre skärmar, längre batteritid, mer kompetenta kameror, lenare animationer, bättre multikörning och snabbare appstarter.
Vad är vitsen med att påpeka det uppenbara? Utvecklingen har saktat in efter att ha gått framåt i en rasande takt. Liknelsen används för att blicka framåt. Vad kommer tillverkare använda för argument för att ta mer betalt om 5–10 år om vi redan idag har nått ”peak smartphone”? Med andra ord: Om dagens nivå duger för nästan alla, vad får det för konsekvenser för smartphonemarknaden på sikt?
Få som har en modern smartphone i mellan- eller toppskiktet kan sannolikt klaga på prestandan. Appar startar nästan omedelbart, eller direkt om de ligger kvar i minnet. Animationerna är lena utan att några av de 120 bildrutorna per sekund tappas. Allt flyter fram. Till skillnad mot förr om åren har dagens telefoner prestanda så det räcker och blir över för att driva både operativsystem och vanliga appar på ett fullgott vis, med riktigt tungrodda spel som ett av få undantag.
Galaxy och Iphone: från 2014 till 2024
Skärmarna har AMOLED-teknik med god kontrast, hög skärpa, HDR och tillräckligt starkt ljus för att se innehållet i solen utomhus. Skillnaden mellan en Androidmobil som kostar 7000 kronor och en för 14 000 kronor kan idag vara ganska liten förutom för de allra mest kräsna.
Vad finns kvar att förbättra? Idag är kamerorna den största prestigepunkten för tillverkare; delvis för att kamerasystemet är svårast att ro hem. Kamerorna är ett av sätten tillverkarna försöker differentiera sig och sticka ut. De som är beredda att betala extra idag får framförallt bättre kameror. Men är snäppet bättre kameror skäl nog att betala mycket mer?
Många tillverkare har satsat på foldables – en helt ny formfaktor – för att ta sig runt ”peak smartphone”. Intresset för foldables har dock hittills varit relativt svalt. Apple använder mjukvara och sitt ekosystem får att hålla fast kunder. Google med flera har börjat ge Pro-modellerna exklusiv mjukvara genom till synes artificiella begränsningar. Kanske kommer tillverkare allt oftare ta mer betalt för vassare mjukvara, likt fler AI-baserade finesser och lokala digitala personliga assistenter, nu när skillnaderna i hårdvaran minskat mellan generationerna.
Vi skulle exempelvis på sikt även kunna få se revolutionerande ny batteriteknik som gör att flaggskeppen särskiljs från de lägre prisklasserna. Men kommer traditionella mobiler ens fortfarande dominera om ett årtionde? Kommer smartphones bli en ren bruksvara?
I en undersökning på Swedroid för drygt ett år sedan trodde 47 procent att det inte kommer ske ett paradigmskifte innan 2030, medan 32 procent förväntade sig att smartphonemarknaden kommer skakas runt av en omvälvande omställning. Andelen som var osäker låg på 21 procent. När kommer paradigmskiftet? Oavsett vad tillverkarna hittar på i framtiden och hur marknaden artar sig kan vi vara glada över att vi idag har bra fickdatorer – vare sig de kostar 5000 kronor eller 15 000.